Hovězí rib eye steak recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 dl olivový olej
1 lžička hrubá sůl
1 lžička drcený barevný pepř
2 lžíce barbecue omáčka
500 g hovězí vysoký roštěněc
2 porce steakové hranolky
2 porce fazolky se slaninou

Postup přípravy receptu

  1. Pro přípravu hovězího rib eye steaku budeme potřebovat kvalitní hovězí z vysokého roštěnce. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný. Pro přípravu doporučujeme například Uruguayské hovězí z mladých býků, které neobsahuje růstové hormony a zvířata byla krmena pouze krmivem rostlinného původu

  2. Maso opláchneme proudem studené vody, osušíme, rozdělíme na dva vysoké plátky (krájíme přes vlákna - nikdy ne po vláknech). Připravené plátky masa lehce promačkáme pěstí (paličku nepoužívejte) a polijeme trochou olivového oleje. Před smažením maso necháme asi 30 minut uležet. Nekořeníme ani nesolíme!

  3. Pánev rozpálíme na vysokou teplotu (bez oleje) a maso opečeme z každé strany asi 2,5 - 3 minuty. Následně vložíme na pekáč do předehřáté trouby (220°C z obou stran). A pečeme 5 minut na medium, well done 8-10 minut. Každá trouba peče malinko jinak, tak doporučuji napoprvé vyzkoušet 8-10 minut a příště čas zkrátit nebo prodloužit podle chuti tak, aby maso nebylo příliš vysušené (jak se říká - "mrtvé")

  4. Po upečení maso vyjmeme a necháme na talíři pod pokličkou několik minut odpočinout. Následně maso podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem

  5. Hovězí rib eye steak podáváme se steakovými hranolky, barbecue omáčkou nebo s fazolovými lusky a opečenou slaninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!