Hraběnčin koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 3 kapky ocet 1-2 lžíce mléko 5 ks jablko 1 hrst rozinky 1/2 balíčku prášek do pečiva 15 dkg cukr krupice 15 dkg cukr moučka 3 lžičky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 45 dkg hladká mouka 20 dkg Hera
Postup Hraběnčin koláč
Postup přípravy receptu
-
Heru necháme na teplém místě změknout. Žloutky oddělíme od bílků. Jablka oloupeme a nastrouháme
Mouku promísíme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, mléko, změklou Heru a rukama vypracujeme tužší těsto
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl vložíme do igelitového sáčku a dáme do mrazáku ztuhnout. Dva díly rozválíme nebo rukama roztáhneme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Na těsto pak rozložíme nastrouhaná jablka, pocukrujeme je vanilkovým cukrem, posypeme skořicí a rozinkami. Pokud by se nám zdálo jablek málo, můžeme přidat nebo naopak. Množství záleží na velikosti jablek, které jsme strouhali
Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Do sněhu kápneme 3 kapky octa, lépe ztuhne. Sníh rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek. Na sníh nakonec nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova při 150°C asi 35 minut
Hraběnčin koláč po vychladnutí pocukrujeme.