Hrachová polévka s opečenou vekou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g cibule 0 l voda 0 l sladká smetana 1 kg mražený hrášek podle chuti 1 špetka cukr 1 špetka sůl 1 špetka mletý černý pepř podle potřeby 6 plátků veka 20 g rostlinný tuk
Postup Hrachová polévka s opečenou vekou recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Mražený hrášek necháme rozmrazit. Bílou veku nakrájíme na kostičky.
Rostlinný tuk rozpustíme, přidáme kostičky cibule a necháme zesklovatět. Přidáme hrášek, přilijeme 3/4 litru vody a přivedeme k varu. Hrách necháme 10 minut mírně vařit. Nástavcem na kaši nebo v mixéru mírně rozmělníme na kaši. Hrachová polévka má být hustá. Vmícháme sladkou smetanu, opepříme, osolíme a přidáme špetku cukru.
Při střední teplotě rozpustíme na pánvi tuk, přidáme kostičky bílé veky. Opékáme asi 4 minuty dozlatova, přičemž obracíme a osolíme. Na závěr polévku posypeme opečenou houskou.
Hrachovou polévku s opečenou vekou ihned podáváme k jídlu.
Jedna porce hrachové polévky obsahuje asi 370 kcal/1550 kJ + houska asi 120 kcal/500 kJ.