Hruškový koláč s mákem a krémem z mascarpone recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 250 ml mléko 150 g cukr krupice 250 g mascarpone 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka 250 g smetana ke šlehání 100 g mletý mák 1 balíček kypřící prášek do pečiva máslo na vymazání 1 plechovka hrušky půlené - loupané Hamé
Postup Hruškový koláč s mákem a krémem z mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Vejce a cukr důkladně utřeme. Suroviny můžeme také šlehat v kuchyňském robotu. Přidáme rozemletý mák a zapracujeme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme do těsta. Potom začneme postupně přilévat mléko a dobře promícháme
Hrušky osušíme, nakrájíme na kostičky a zamícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané trochou mouky. V receptu jsme použili formu o průměru 28 cm, aby vrstva těsta byla tak akorát silná
Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20 ‒ 25 minut. Ke konci pečení píchneme do středu koláče párátkem, a pokud na něm neulpí drobečky, je koláč upečený. Hotový korpus postavíme na mřížku a necháme vychladnout
Mascarpone a šlehačku dáme do mísy a osladíme vanilkovým cukrem. Dohromady vyšleháme ručním šlehačem na nadýchaný krém. Krém naneseme na makový korpus a můžeme podávat
Hruškový koláč s mákem a krémem z mascarpone nakrájíme a servírujeme s šálkem čaje nebo kávy.