Hruškový tažený závin recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 - 150 g cukr 3 lžíce cukr 100 ml olej 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 2 lžíce strouhanka 2 lžíce ocet rum 80 g rozinky 100 ml voda 1000 g hruška 2 balíčky vanilkový cukr 400 g hladká mouka 60 g vlašské ořechy
Postup Hruškový tažený závin
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, ocet a cukr. Za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu rozležet v chladu
Mezitím si oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme, rozinky máčené v rumu necháme okapat a vlašské ořechy jemně nasekáme
Připravené těsto přendáme na pomoučněnou utěrku, lehce ho vytvarujeme do vyšší placky a pak ručně (odspodu utěrky) opatrně vytahujeme od středu ke krajům. Dostatečně tenký plát těsta necháme na utěrce a pak ho potřeme asi polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe hruškami, rozinkami a ořechy. Směs podle chuti osladíme oběma cukry a pomocí utěrky srolujeme do závinu, který "překulíme" na plech vyložený pečícím papírem
Hruškový tažený závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova. Během pečení několikrát troubu otevřeme, aby odešla pára a závin nepraskal. Upečený a ještě teplý závin potřeme zbývajícím máslem a podle obliby posypeme moučkovým cukrem
Hruškový tažený závin s rozinkami a ořechy podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.