Hruškový tažený závin recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 - 150 g cukr
3 lžíce cukr
100 ml olej
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce strouhanka
2 lžíce ocet
rum
80 g rozinky
100 ml voda
1000 g hruška
2 balíčky vanilkový cukr
400 g hladká mouka
60 g vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vejce, olej, ocet a cukr. Za postupného přilévání vody vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu rozležet v chladu

  2. Mezitím si oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme, rozinky máčené v rumu necháme okapat a vlašské ořechy jemně nasekáme

  3. Připravené těsto přendáme na pomoučněnou utěrku, lehce ho vytvarujeme do vyšší placky a pak ručně (odspodu utěrky) opatrně vytahujeme od středu ke krajům. Dostatečně tenký plát těsta necháme na utěrce a pak ho potřeme asi polovinou rozpuštěného másla, posypeme strouhankou, poklademe hruškami, rozinkami a ořechy. Směs podle chuti osladíme oběma cukry a pomocí utěrky srolujeme do závinu, který "překulíme" na plech vyložený pečícím papírem

  4. Hruškový tažený závin pečeme v předehřáté troubě při 175 °C dorůžova. Během pečení několikrát troubu otevřeme, aby odešla pára a závin nepraskal. Upečený a ještě teplý závin potřeme zbývajícím máslem a podle obliby posypeme moučkovým cukrem

  5. Hruškový tažený závin s rozinkami a ořechy podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!