Jablečné kuře s medem a vlašskými ořechy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks střední nebo větší kuře (1,5kg)
na potření
sůl
med
podle potřeby
jablko
tuk na pečení
drůbeží vývar
strouhané vlašské ořechy
podle chuti
čerstvý zázvor nebo mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné kuře ze všech stran i uvnitř osolíme a naplníme směsí z jablek nakrájených na plátky, asi 2 lžic medu a asi 2 - 3 lžiček na nudličky pokrájeného zázvoru nebo 1 - 2 lžiček sušeného, lze nahradit 1 lžičkou mleté skořice. Otvor zašijeme nebo uzavřeme jehlou na maso (špejlí) a vložíme do vymaštěného pekáče.

  2. Celé kuře ještě obložíme pokrájenými jablky a podlijeme vývarem nebo vodou. Na povrchu poklademe vločkami tuku na pečení a přikryté dáme do vyhřáté trouby péci. Během pečení občas podlijeme výpekem. Asi po 50 minutách zmírníme teplotu v troubě na 120 - 150 °C, kuře potřeme rozehřátým medem a pečeme ještě asi 20 minut za častého polévání vývarem s výpekem a dbáme na to, aby se med nepřipálil.

  3. Hotové jablečné kuře (až se maso začne oddělovat od kostí) rozporcujeme a podáváme s medem, zázvorem a jablky, kterými bylo kuře obložené. Nakonec polijeme výpekem a celou porci posypeme strouhanými ořechy.

  4. Přílohy: Vařený brambor nebo bílé pečivo.

  5. Poznámka: Můžeme zkusit i to, že do jablek, kterými kuře naplníme přidáme kromě medu jen zázvor a jablka na oblohu posypeme skořicí. Záleží na chuti a fantazii. Během pečení podle potřeby doléváme vývar nebo vodu, aby se med stékající z kuřete a jablka kolem kuřete nepřipekl a nespálil.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!