Jablečný koláč s pomerančovým krémem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 1 ks citron 1/2 balíčku prášek do pečiva 500 ml pomerančový džus 50 g cukr moučka 80 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 200 g hladká mouka 5 ks větší jablko 100 g měkké máslo 1 balíček ztužovač šlehačky 2 balíčky šlehačka v prášku kakao na posypání 250 ml studené mléko 2 ks vanilkový pudinkový prášek
Postup Jablečný koláč s pomerančovým krémem
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme suroviny na těsto a ručně vypracujeme, přidáme z jednoho citronu nastrouhanou kůru. Na pomoučněném vále ještě těsto prohněteme a vytvořený bochánek uložíme na chladné místo, dokud si nepřipravíme náplň
Do kastrůlku dáme vařit 2/3 připraveného džusu, do zbylé třetiny zamícháme cukr a pudinkové prášky. Jakmile se džus začne vařit, přilijeme směs a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka, která přimícháme do vychladlého pomerančového krému
Na pomoučněném válu z těsta vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Okraje můžeme namočenými prsty vytáhnout kousek výš. Na těsto rozetřeme připravenou náplň a vložíme do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout
Připravíme si hustou šlehačku ze dvou sáčků práškové šlehačky, ztužovače šlehačky a 1/4 l mléka. Natřeme ji na vychladlý koláč a posypeme kakaem
Jablečný koláč s pomerančovým krémem můžeme ihned podávat nebo uložit na chladné místo (třeba do chladničky) a vychutnat si tuhle lahůdku později.