Jehněčí se smetanovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 60 g slanina 6 stroužků česnek olej sůl 2 ks cibule 1/4 ks celer 2 ks mrkev 2 ks petržel kurkuma mletý pepř muškátový oříšek 2 kelímky smetana ke šlehání 700 g jehněčí kýta
Postup Jehněčí se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí kýtu osolíme, opepříme a potřeme rozdrceným česnekem. Solí a česnekem nešetříme. Můžeme zakápnout i olejem a necháme do druhého dne v chladu odležet. Případně stačí maso připravit hned ráno
Zeleninu očistíme. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na kolečka, mrkev a petržel rozčtvrtíme
Připravené maso prošpikujeme slaninou a vložíme do zapékací mísy. Posypeme nakrájenou zeleninou. Podlijeme vodou a pečeme 2 hodiny na 180 °C. Občas maso přelijeme šťávou a pokud je potřeba, podlijeme vodou
Maso vyjmeme a zeleninu rozmixujeme a postupně přiléváme vypečenou šťávu, až získáme požadovanou konzistenci omáčky. Omáčku zjemníme smetanou ke šlehání a dochutíme mletým muškátovým oříškem, kurkumou a solí
Jehněčí maso rozdělíme na talíře, přilijeme smetanovou omáčku a jako přílohu zvolíme vařené brambory.