Jemná svíčková omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

90 g špek
1 kg hovězí zadní maso
omáčka
120 g cukr
3 lžíce máslo
130 ml ocet
1 ks cibule
0 ks celer
2 lžíce sádlo
2 ks mrkev
1 ks petržel
2 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
smetana
hladká mouka
hovězí vývar
na ozdobu
citron
brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Čisté osušené maso prošpikujeme kousky špeku. Maso osolíme a opepříme ze všech stran.

  2. V hrnci necháme rozpustit sádlo s máslem. Nejdříve vhodíme kořenovou zeleninu, promícháme, po chvilce přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Základ pocukrujeme a podlijeme octem, který necháme odpařit. Po vyvaření octu přidáme koření a maso. Hovězí maso opečeme ze všech stran a podlijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené, přikryjeme a dusíme pomalu do změknutí. Měkké maso odebereme, nakrájíme na plátky a přikryjeme alobalem.

  3. Základ svíčkové omáčky zahustíme jíškou a zjemníme smetanou. Základ provaříme a ponorným mixerem rozmixujeme. Omáčku přecedíme přes jemné sítko, ještě dochutíme solí a citronovou šťávou.

  4. Jemnou svíčkovou omáčku podáváme teplou s knedlíky, zdobíme brusinkami a plátkem citronu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!