Jemné brynzové koláčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těstíčko
1 špetka cukr
1 dl mléko
20 g droždí
těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
1 ks žloutek
250 ml mléko
400 g polohrubá mouka
náplň
1 špetka sůl
50 g máslo
150 g brambory
1 ks žloutek
250 g čerstvá brynza
na potření
bílek

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Mouku prosejeme a smícháme se solí, přidáme rozpuštěné vlahé máslo, v mléce rozšlehaný žloutek a zadělaný kvásek. Všechno zpracujeme dohromady, vznikne nám hladké těsto, které dáme přibližně na hodinu na teplé místo a necháme vykynout.

  3. Mezitím si připravíme nádivku. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Budeme potřebovat jen 150 g. Brambory promícháme s čerstvou brynzou, špetkou soli, žloutkem a změklým či rozpuštěným máslem.

  4. Vykynuté těsto rozválíme na vysypaném vále na tloušťku 1,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka velikosti koláčků. Na vykrajování použijeme třeba skleničku. Uprostřed koláčků vyhloubíme důlek, přendáme je na plech s pečícím papírem a ještě chvíli necháme nakynout.

  5. Poté okraje koláčků potřeme bílkem a do středu dáme pomocí lžičky trochu brynzové náplně.

  6. Jemné brynzové koláčky pečeme při 200 °C do zlatavé barvy. Brynzové koláčky chutnají teplé i studené jako slané pohoštění k vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!