Jemné brynzové koláčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těstíčko 1 špetka cukr 1 dl mléko 20 g droždí těsto 1 špetka sůl 100 g máslo 1 ks žloutek 250 ml mléko 400 g polohrubá mouka náplň 1 špetka sůl 50 g máslo 150 g brambory 1 ks žloutek 250 g čerstvá brynza na potření bílek
Postup Jemné brynzové koláčky recept
Postup přípravy receptu
-
Z trochy mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mouku prosejeme a smícháme se solí, přidáme rozpuštěné vlahé máslo, v mléce rozšlehaný žloutek a zadělaný kvásek. Všechno zpracujeme dohromady, vznikne nám hladké těsto, které dáme přibližně na hodinu na teplé místo a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme nádivku. Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Budeme potřebovat jen 150 g. Brambory promícháme s čerstvou brynzou, špetkou soli, žloutkem a změklým či rozpuštěným máslem.
Vykynuté těsto rozválíme na vysypaném vále na tloušťku 1,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka velikosti koláčků. Na vykrajování použijeme třeba skleničku. Uprostřed koláčků vyhloubíme důlek, přendáme je na plech s pečícím papírem a ještě chvíli necháme nakynout.
Poté okraje koláčků potřeme bílkem a do středu dáme pomocí lžičky trochu brynzové náplně.
Jemné brynzové koláčky pečeme při 200 °C do zlatavé barvy. Brynzové koláčky chutnají teplé i studené jako slané pohoštění k vínu.