Jemné karbenátky nebo sekaná recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 7 g sůl 1 ks vejce 150 ml mléko 1 lžička majoránka 50 g cibule 100 g rohlík 500 g vepřové maso 0 lžiček kořenící směs na obalení 100 g strouhanka směs 10 g mletý kmín 5 g mletý zázvor 5 g mleté nové koření 25 g mletý černý pepř 5 g mletý muškátový květ podle potřeby rostlinný olej
Postup Jemné karbenátky nebo sekaná recept
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky nalámeme na kousky a v kastrolku namočíme do mléka. Vepřové maso (vepřovou plec nebo bůček) a oloupanou cibuli pokrájíme na kousky a pak vše pomeleme na strojku do mísy. Přidáme vejce, sůl, majoránku a kořenící směs a vařečkou zpracujeme, až se všechny ingredience dokonale spojí.
Kořenící směs připravíme smísením mletých ingrediencí v menší uzavíratelné skleničce. V receptu uvedené množství je minimální, abychom dodrželi správné poměry důležité pro správnou chuť vážením (například na digitální váze) a vystačí v zásobě na mnoho porcí.
Děláme-li sekanou, vytvarujeme v malém pekáči šišku, propícháme ji špejlí ve třech řadách asi 5 cm od sebe až na dno pekáče, zamezíme tím prasknutí šišky. Podlijeme vodou a vložíme do studené trouby nastavené na 200 °C, zapneme a odkryté pečeme 1,5 hodiny na 3. patře odspodu. Během pečení podléváme vodou, aby se výpek ze sekané nespálil.
Karbenátky ručně tvarujeme na velikost cca 75 g, obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji. Z uvedeného množství připravíme asi 11 karbenátků.
Jemné karbenátky nebo sekanou můžeme podávat s brambory nebo bramborovou kaší či jinou přílohou podle chuti.