Jihočeská kulajda od babičky Růži recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4-5 ks vejce 2 lžíce máslo 1 lžíce ocet 1 hrnek mléko 2 l voda 1 svazek kopr 1 hrst houby 1 kostka masox 2 lžíce hladká mouka 2 kelímky smetana ke šlehání 1 lžíce drcený kmín 4 ks větší brambory podle chuti sůl
Postup Jihočeská kulajda od babičky Růži recept
Postup přípravy receptu
-
Do zpěněného másla vmícháme kmín a mouku, světlou kmínovou jíšku zalijeme vodou a přidáme masox. Vegetariáni použijí zeleninový bujón.
Mezitím si nakrájíme oloupané brambory na kostičky, přidáme do hrnce i hrst sušených hub. Osolíme a zvolna vaříme.
Vejce (3 - 4 ks) uvaříme natvrdo a jedno rozklepneme do hrnku s mlékem. Uvařená vajíčka zchladíme, oloupeme a nasekáme.
Když jsou brambory skoro uvařené, vmícháme vajíčko rozkvedlané v mléce, okyselíme podle chuti octem a přisolíme, nakonec přidáme obě šlehačky, nasekaný kopr (trochu si odložíme na ozdobu) a přichystaná vejce. Polévku lehce provaříme.
Jihočeskou kulajdu podáváme v mističkách. Každou porci ještě ozdobíme snítkou kopru.