Jitrnice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

česnek
sůl
majoránka
mletý pepř
mletý zázvor
1 kg vařené maso z hlav, lalkoů, paždíků
500 g vařené plíce
300 g syrová játra
400 g máčená žemle (housky)
vepřový vývar
mleté nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Všechno uvařené maso umeleme na strojku. Pokud se vám chce, můžete libová části masa jemně nasekat nožem.

  2. Umleté a nasekané maso vložíme do větší mísy. Přidáme jemně umletá syrová vepřová játra, namočenou a vymačkanou žemli (housky) a podle potřeby zalijeme vývarem. Směs okořeníme mletým pepřem, novým kořením, zázvorem, osolíme a přidáme majoránku a česnek.

  3. Vše pečlivě promícháme a směs plníme do vláčných vepřových střev.

  4. Jitrnice zašpejlujeme, vložíme do vřelé polévky a vaříme při 90 stupních 8-10 minut. Jestli jsou jitrnice dostatečně uvařené poznáme podle toho, že plavou na hladině polévky.

  5. Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!