Kakaový dort Baileys recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 lžíce olej 4 ks vejce cukr moučka 160 g cukr krystal 1 balíček hořká čokoláda 120 g polohrubá mouka tuk na vymazání 2 kelímky smetana ke šlehání 1 balíček ztužovač šlehačky 1 sklenice broskvový džem mouka na vysypání 30 - 50 g holandské kakao 0,5 balíčků kypřicí prášek na pečení 1 balíček želatina na ztužení krémů v prášku likér Baileys
Postup Kakaový dort Baileys
Postup přípravy receptu
-
Na piškotový korpus jsem použila recept od paní Dášeny, který najdete pod tímto odkazem Výborné piškotové těsto. V receptu jsem přidala kakao a ubrala tedy trochu mouky, navíc jsem ještě přidala půl balíčku kypřicího prášku
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky šleháme, a když se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do pěny potom zašleháme žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku, prášek na pečení a kakao
Těsto na kakaový dort Baileys nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Korpus upečeme v předehřáté troubě
Zatímco se nám peče korpus, smetany ke šlehání nalijeme do hlubší mísy, přidáme cukr moučka, ztužovač šlehačky a šleháme do zhoustnutí. Poté přidáme likér, nemusí být přímo Baileys, postačí kvalitní whisky cream. Množství likéru přidáváme podle chuti a zašleháváme do smetany, dokud není směs homogenní. Krém nám tím trochu zřídne, ale zůstane nadýchaný
Jakmile je korpus hotový, což spolehlivě zjistíme pomocí špejle, vyndáme ho z trouby a necháme vychladnout. Korpus vyjmeme z formy, rozkrojíme na dvě tenčí vrstvy a dolní pomažeme tlustší vrstvou broskvového džemu od prostředka ke krajům. Horní vrstvu přiklopíme zpět a pokud nám zbyl džem, můžeme pomazat i vršek, ale spíše tenčí vrstvou. Korpus potom vrátíme do formy, abychom mohli na povrch nalít krém
Dále si připravíme želatinu podle návodu na sáčku. Krém smícháme s želatinou, potom ho nalijeme na korpus ve formě a dáme do chladničky. Než nám krém úplně ztuhne, připravíme si hoblinky z hořké čokolády. Čokoláda může být i na vaření, pokud ji máte rádi. Hoblinky uděláme tak, že si vezmeme ostrý nůž a čepelí jakoby stíráme plochu povrchu tabulky směrem k sobě,vytvořené hoblinky odkládáme do misky či na talíř. Pozor, čokoláda by měla mít pokojovou teplotu, pokud bude vychlazená, hoblinky se nám budou drolit
Dort Baileys vyndáme z ledničky, zbytky čokolády nalámeme na menší kousky a nasypeme je na něj společně s hoblinkami. Poté dort vrátíme zpět do ledničky a necháme úplně ztuhnout - asi 1 - 2 hodiny podle nastavené teploty v ledničce
Kakaový dort Baileys se hodí pro oslavy, pohoštění návštěvy či jen tak na nedělní odpoledne.