Kančí gulášek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 20 dkg slanina sůl 1 lžíce máslo 0.5 kg cibule 3 plátky citron 1 sklenice brusinková zavařenina 1 l vývar z kostí 4 ks bobkový list 1 lžíce nové koření 0.5 l červené víno 1 balíček mletá červená paprika 1 kg maso z divočáka - krkovice marináda 2 dl olej 1 balíček divoké koření 1 lžíce prolisovaný česnek omáčka 1 ks celer 2 ks mrkev 2 ks petržel
Postup Kančí gulášek recept
Postup přípravy receptu
-
Předesílám, že příprava trvá déle, v jednom konkrétním případě se mi natáhla až na 4 hodiny.
Maso z krkovice nakrájíme na kostky. Z kosti, kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvaříme vývar. Pokud nemáme originál kost, můžeme použít náhradou kost hovězí, v nouzi vývar z kostky. Maso naložíme den předem do marinády z oleje, česneku a koření divočina.
Na sádle osmahneme na kostičky nakrájený špek, cibuli, pak vložíme maso. Necháme zatáhnout, zasypeme červenou paprikou, rychle osmahneme a podlijeme vývarem. Nyní nastává doba dlouhého dušení a podlévání. V jeho průběhu podlijeme též dvakrát dobrým červeným vínem.
Vedle v hrnci osmažíme na másle trojboj, tedy na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijeme vodou a zvolna vaříme. Až je zelenina měkká, propasírujeme přes síto a vložíme k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Kančí gulášek zvolna povaříme, přidáme skleničku brusinkového kompotu, dohuštění většinou není třeba, rozvařená cibulka a vložka z propasírované zeleniny to obstará, pokud by to bylo málo, použijeme trochu mouky, pak ale musíme ještě nějakou dobu povařit.
Na závěr přidáme do kančího guláše citronové máslo: Ve lžíci rozpuštěného másla osmažíme tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijeme do guláše. Kančí gulášek dochutíme solí a je možné i něčím ostřejším, to je na každém.
Kančí gulášek podáváme s chlebem nebo knedlíkem.