Kančí gulášek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20 dkg slanina
sůl
1 lžíce máslo
0.5 kg cibule
3 plátky citron
1 sklenice brusinková zavařenina
1 l vývar z kostí
4 ks bobkový list
1 lžíce nové koření
0.5 l červené víno
1 balíček mletá červená paprika
1 kg maso z divočáka - krkovice
marináda
2 dl olej
1 balíček divoké koření
1 lžíce prolisovaný česnek
omáčka
1 ks celer
2 ks mrkev
2 ks petržel

Postup přípravy receptu

  1. Předesílám, že příprava trvá déle, v jednom konkrétním případě se mi natáhla až na 4 hodiny.

  2. Maso z krkovice nakrájíme na kostky. Z kosti, kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvaříme vývar. Pokud nemáme originál kost, můžeme použít náhradou kost hovězí, v nouzi vývar z kostky. Maso naložíme den předem do marinády z oleje, česneku a koření divočina.

  3. Na sádle osmahneme na kostičky nakrájený špek, cibuli, pak vložíme maso. Necháme zatáhnout, zasypeme červenou paprikou, rychle osmahneme a podlijeme vývarem. Nyní nastává doba dlouhého dušení a podlévání. V jeho průběhu podlijeme též dvakrát dobrým červeným vínem.

  4. Vedle v hrnci osmažíme na másle trojboj, tedy na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijeme vodou a zvolna vaříme. Až je zelenina měkká, propasírujeme přes síto a vložíme k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Kančí gulášek zvolna povaříme, přidáme skleničku brusinkového kompotu, dohuštění většinou není třeba, rozvařená cibulka a vložka z propasírované zeleniny to obstará, pokud by to bylo málo, použijeme trochu mouky, pak ale musíme ještě nějakou dobu povařit.

  5. Na závěr přidáme do kančího guláše citronové máslo: Ve lžíci rozpuštěného másla osmažíme tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijeme do guláše. Kančí gulášek dochutíme solí a je možné i něčím ostřejším, to je na každém.

  6. Kančí gulášek podáváme s chlebem nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!