Kapr namodro recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
100 ml ocet
2 ks cibule
2 ks mrkev
1 kg kapr
5 kuliček nové koření
3 lžíce citronová šťáva
10 kuliček celý pepř
1 ks menší celer
1 ks menší pórek
2 ks bobkové listy

Postup přípravy receptu

  1. Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků

  2. V hrnci přivedeme k varu asi litr vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkev a celer oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostečky. Pórek očistíme a naporcujeme na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Necháme lehce probublávat asi půl hodiny

  3. Kapra omyjeme, vykucháme a očistíme od šupin. Pozor, kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Pak jej vložíme do zeleninového vývaru a necháme táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držíme lehce pod bodem varu

  4. Kapra namodro naporcujeme a podáváme s vařenými brambory či bramborovým salátem

  5. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!