Kapr namodro recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 100 ml ocet 2 ks cibule 2 ks mrkev 1 kg kapr 5 kuliček nové koření 3 lžíce citronová šťáva 10 kuliček celý pepř 1 ks menší celer 1 ks menší pórek 2 ks bobkové listy
Postup Kapr namodro
Postup přípravy receptu
-
Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků
V hrnci přivedeme k varu asi litr vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, mrkev a celer oškrábeme, očistíme a nakrájíme na menší kostečky. Pórek očistíme a naporcujeme na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Necháme lehce probublávat asi půl hodiny
Kapra omyjeme, vykucháme a očistíme od šupin. Pozor, kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Pak jej vložíme do zeleninového vývaru a necháme táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držíme lehce pod bodem varu
Kapra namodro naporcujeme a podáváme s vařenými brambory či bramborovým salátem
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013