Kapr po židovsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 150 ml rum 50 g rozinky 1 lžíce sádlo 100 g mandle 2-3 ks hřebíček 1 lžíce cukr krupice 3-4 lžíce povidla brusinky 300 ml bílé víno 50 g máslo na smažení 0 lžiček mletá skořice citronová kůra 0 lžiček perníkové koření 4 ks vykostěné filety z kapra podle potřeby cukr
Postup Kapr po židovsku recept
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si naložíme suché plody, zalijeme (ne celým) rumem a přidáme citronovou kůru, skořici, hřebíček. Pro "dovonění" přidáme perníkové koření, pak vmícháme ještě trošku cukru, do směsi přilijeme část vína a trochu osolíme. Sušené plody přivedeme k varu a odstavíme.
Mezitím si připravíme omáčku z povidel. Vezmeme lžíci sádla a rozpustíme v hrnci. Přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíme 3 - 4 lžíce povidel. Aby směs "povolila", ředíme vínem a mícháme. Na závěr přidáme opět rum.
Do rozmíchaných povidel přidáme marinované plody. Omáčku necháme odpočívat na sporáku, dokud nedoděláme kapra.
Filety (nejlépe pokojové teploty) osolíme, opepříme a dáme na rozpuštěné máslo. Z každé strany opékáme 2 - 3 minuty.
Kapr po židovsku nejlépe chutná s bramborovou kaší.