Kávový dort ala tiramisu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 hrneček silná uvařená káva těsto 3 ks vejce 90 g cukr krystal 150 g polohrubá mouka 2 lžíce teplá voda 0 balíčků kypřící prášek do pečiva 1 lžíce mletá káva krém rum cukr moučka 250 ml kysaná smetana 250 ml smetana ke šlehání 1 balíček ztužovač šlehačky 1 kelímek polotučný tvaroh podle potřeby piškoty kvalitní kakao
Postup Kávový dort ala tiramisu recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si korpus. Ušleháme vejce s cukrem a teplou vodou. Postupně přimícháváme mouku, kávu a kypřící prášek. Poté těsto vlijeme do vymazané a vysypané kulaté formy na dort a v předehřáté troubě upečeme. Používám formu o průměru 23 cm. Upečený korpus necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Ušleháme si šlehačku se ztužovačem v prášku. Jakmile je šlehačka hotová, přimícháme tvaroh a kysanou smetanu. Dochutíme cukrem a rumem nebo rumovým aroma podle chuti.
Jakmile upečený korpus vychladne rozkrojíme ho na dva pláty. Umyjeme si formu a vložíme do ní první plát korpusu. Rovnoměrně ho přelijeme uvařenou kávou, ale pozor, aby korpus nebyl příliš promáčený. První díl potřeme třetinou krému, na krém vyskládáme piškoty a zase políváme kávou. Opět dáme vrstvu krému a na ní druhý plát korpusu, pomažeme zbytkem krému a posypeme hořkým kakaem.
Nyní už stačí dát kávový dort vychladit, nejlépe přes noc. Ale stačí i 3 hodiny v lednici, nebo hodina v lednici a hodina v mrazáku, pokud spěcháme. Kávový dort ala tiramisu je samozřejmě nejlepší vychlazený.