Koláč s tvarohem a marmeládou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- máslo 1 sklenice marmeláda 1 ks žloutek 125 ml mléko 50 g tuk 1 ks citron 50 g cukr krupice cukr moučka 1 kelímek zakysaná smetana 1 lžička citronová kůra 250 g polohrubá mouka mandlové lupínky 15 g čerstvé droždí 500 g tvaroh v alobalu
Postup Koláč s tvarohem a marmeládou
Postup přípravy receptu
-
Pokud se rozhodneme použít čerstvé droždí, nejprve si do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Tuto část můžeme vynechat, pokud se rozhodneme použít sušené droždí
Do misky si odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek (nebo jen nasypeme sušené droždí), začneme od středu míchat, přidáme žloutky, citronovou kůru a 50 g tuku. Nejlépe použijeme 2 lžíce rozpuštěného másla, lžíci sádla a 1 lžíce oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit. Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pokud máme doma domácí pekárnu, zjednodušíme si přípravu na program "kynuté těsto", kde se těsto vymísí i v teple vykyne
Připravíme si náplň, tu jednoduše vymícháme z tvarohu (1 z vaničky a 1 z alobalu), nastrouhané citronové kúry, citronové šťávy, zakysané smetany a cukru
Na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) rozprostřeme těsto, pomažeme oblíbenou marmeládou či skořicí ochucenými povidly, tvarohovou náplní a posypeme mandlovými lupínky
Koláč s tvarohem a marmeládou pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C, dokud nejsou zlaté okraje
Koláč ihned po vytažení pokapeme rozpuštěným máslem, nakrájíme a podáváme.