Králík nadivoko recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

olej
100 g máslo
200 g cibule
1 ks celer
2-3 lžíce hořčice
3 ks mrkev
2 ks petržel
250 g brusinková zavařenina
2 dl bílé víno
2 lžíce hladká mouka
150 g uzený bůček
500 ml drůbeží vývar
1 kg králičí hřbet
podle chuti
sůl
smetana ke šlehání
mleté nové koření
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Králíka očistíme. Hřbet a zadek mu prošpikujeme špalíčky uzeného bůčku. Důkladně ho osolíme a opepříme.

  2. Zeleninu očistíme na nakrájíme na kostičky nebo větší nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.

  3. Ve větším hrnci s poklicí (do kterého se vejde králík) rozehřejeme máslo a olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Vsypeme zeleninu a vše osmahneme dozlatova.

  4. Zeleninu vyjmeme, přilijeme olej a vložíme králíka. Velmi zprudka ho ze všech stran osmažíme. Vsypeme zpátky zeleninu, přilijeme vývar, přidáme nové koření, hrnec přikryjeme a vše dusíme při mírné teplotě.

  5. Když maso změkne, vyjmeme je, zeleninu poprášíme moukou, rychle osmahneme, zalijeme vínem a vodou a svaříme na středně hustou omáčku. Do omáčky přidáme lžíci brusinek, necháme chvíli povařit a propasírujeme nebo rozmixujeme. Podle přání dochutíme smetanou nebo hořčicí. Maso vložíme zpět do omáčky prohřát.

  6. Králíka nadivoko podáváme s knedlíky a přeléváme pikantní omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!