Krémová polévka z pečené červené řepy recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 1/2 l vývar 2 lžíce máslo 1/2 ks jablko 1 ks šalotka mletý pepř zakysaná smetana muškátový oříšek citronová šťáva 200 ml smetana ke šlehání 4 ks červená řepa
Postup Krémová polévka z pečené červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Omytou a očištěnou červenou řepu necháme ve slupce, propíchneme vidlicí na maso na čtyřech místech a zabalíme do vrstvy pečícího papíru a alobalu. Pečeme v pekáči v troubě na 175 °C cca 1 hodinu. Poté řepu vytáhneme z trouby a necháme dojít. Po vychladnutí rozbalíme a oloupeme
V hrnci na másle zpěníme šalotku, přidáme nakrájenou upečenou řepu na kostky, lehce osolíme, krátce orestujeme, přidáme polovinu jablka nakrájeného na kostky, podlijeme vývarem (případně vodou) jen tak, aby ještě trčely nad hladinou kousky řepy. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu na minimum a krátce provaříme. Zkontrolujeme, zda je řepa měkká, poté polévku odstavíme
Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme přímo v hrnci, zjemníme smetanou podle konzistence, ani nemusíme využít celé balení smetany. Krémovou polévku z červené řepy dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a pár kapkami citronové šťávy
Při servírování můžeme polévku z červené řepy ještě dozdobit zakysanou smetanou.