Krůtí paličky se slaninou na tymiánu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl vývar 80 g máslo 3 ks šalotka 100 g špek hladká mouka 3 - 4 větvičky čerstvý tymián 1 balíček řapíkatý celer mletý černý pepř 200 ml černé pivo 2 ks spodní krůtí stehno
Postup Krůtí paličky se slaninou na tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Krůtí spodní stehna omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Špek nakrájíme na hranolky a maso jimi spolu s česnekem prošpikujeme. Celer omyjeme, řapíky od sebe oddělíme a překrájíme na poloviny. Oloupané šalotky rozkrojíme na poloviny. Máslo nakrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce
Prošpikovaná stehna potřeme olejem, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče a obložíme kousky celeru, šalotkou a tymiánem. Vše podlijeme malým množstvím vývaru a piva. Krůtí paličky se slaninou na tymiánu zakryjeme a zvolna dusíme při 180 °C tak dlouho, dokud není maso měkké. Během pečení stehna přeléváme výpekem a podléváme podle potřeby pivem a vývarem. Ke konci pečení maso odkryjeme, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme dozlatova. Pak krůtí paličky a zeleninu vyjmeme a výpek na plotýnce zahřejeme, naředíme vývarem a zahustíme kousky másla obaleného v mouce. Zahuštěnou šťávu necháme přejít varem a odstavíme z tepla
Krůtí špalíky vykostíme, nakrájíme na porce a podáváme obložené zeleninou a přelité šťávou. Vhodnou přílohou ke krůtím paličkám se slaninou na tymiánu jsou špecle a podle chuti i brambory.