Kuře v rokfóru recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
50 g máslo
1 lžíce smetana
1 ks kuře
200 g žampiony
1 dl bílé víno
mletý bílý pepř
omáčka
80 g máslo
5 dl mléko
150 g rokfór
40 g hladká mouka
1 špetka muškátový oříšek
4-5 kuliček celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme a rozdělíme na 6 dílů. Kuře opečeme na másle dozlatova. Osolíme, opepříme a dusíme za pozvolného přilévání vína na mírném ohni asi 75 minut.

  2. Mezitím nakrájíme žampiony na nudličky, podusíme je asi na 50 g másla a přidáme do pekáčku ke kuřeti.

  3. Připravíme si bešamel. Z 50 g másla a 40 g hladké mouky uděláme světlou jíšku (restujeme 1 - 2 minuty). Postupně za stálého míchání přiléváme 5 dl horkého mléka, přičemž se nesmí tvořit žmolky. Necháme omáčku jen několik okamžiků povařit a dochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, soli, pepře a 30 g másla na zjemnění. Jinou chuť lze dodat omáčce přidáme tymiánu, bobkového listu a petržele. Koření necháme po dovaření v omáčce 10 minut vyluhovat. Omáčku můžeme také zlehčit tak, že ji lehce a velmi opatrně vmícháme do sněhu z 1 - 2 bílků.

  4. Rokfór nebo nivu rozmělníme vidličkou se smetanou a vmícháme do bešamelu. Hotové kuře vyndáme z pekáčku a uchováme teple. Do pekáčku dáme sýrový bešamel a na mírném ohni promícháme se zbylou šťávou z kuřete a se žampiony.

  5. Kuře přelijeme omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky, rýží nebo noky. Kuře v rokfóru podáváme ihned a nejlépe teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!