Kuře v rokfóru recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 50 g máslo 1 lžíce smetana 1 ks kuře 200 g žampiony 1 dl bílé víno mletý bílý pepř omáčka 80 g máslo 5 dl mléko 150 g rokfór 40 g hladká mouka 1 špetka muškátový oříšek 4-5 kuliček celý černý pepř
Postup Kuře v rokfóru recept
Postup přípravy receptu
-
Kuře očistíme a rozdělíme na 6 dílů. Kuře opečeme na másle dozlatova. Osolíme, opepříme a dusíme za pozvolného přilévání vína na mírném ohni asi 75 minut.
Mezitím nakrájíme žampiony na nudličky, podusíme je asi na 50 g másla a přidáme do pekáčku ke kuřeti.
Připravíme si bešamel. Z 50 g másla a 40 g hladké mouky uděláme světlou jíšku (restujeme 1 - 2 minuty). Postupně za stálého míchání přiléváme 5 dl horkého mléka, přičemž se nesmí tvořit žmolky. Necháme omáčku jen několik okamžiků povařit a dochutíme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, soli, pepře a 30 g másla na zjemnění. Jinou chuť lze dodat omáčce přidáme tymiánu, bobkového listu a petržele. Koření necháme po dovaření v omáčce 10 minut vyluhovat. Omáčku můžeme také zlehčit tak, že ji lehce a velmi opatrně vmícháme do sněhu z 1 - 2 bílků.
Rokfór nebo nivu rozmělníme vidličkou se smetanou a vmícháme do bešamelu. Hotové kuře vyndáme z pekáčku a uchováme teple. Do pekáčku dáme sýrový bešamel a na mírném ohni promícháme se zbylou šťávou z kuřete a se žampiony.
Kuře přelijeme omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky, rýží nebo noky. Kuře v rokfóru podáváme ihned a nejlépe teplé.