Květák zapékaný se sýrovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 ks květák
100 g niva
100 g eidam
omáčka
sůl
1 ks vejce
mletý bílý pepř
1 kelímek smetana na vaření
mletý muškátový oříšek
podle chuti
sušená bazalka
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Menší květák nejdříve uvaříme v osolené vodě. Samozřejmě pečlivě omytý a rozebraný na drobné růžičky. Scedíme a necháme vychladnout. Množství rozdělíme na poloviny.

  2. Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe vrstvu květáku. Zasypeme strouhaným eidamem a posypeme sušenou bazalkou. Opět dáme vrstvu květáku, tentokrát posypeme nastrouhanou nivou. Nakonec přelijeme omáčkou. Omáčku si připravíme tak, že smetanu vyšleháme společně s vejcem do pěny. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.

  3. Troubu předehřejeme na 150 °C a zapékáme, až se nám povrch zdá zlatavý. Ke konci pečení můžeme teplotu zvýšit.

  4. Zapékaný květák se smetanovou omáčkou podáváme jako samostatný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!