Květák zapékaný se sýrovou omáčkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks květák 100 g niva 100 g eidam omáčka sůl 1 ks vejce mletý bílý pepř 1 kelímek smetana na vaření mletý muškátový oříšek podle chuti sušená bazalka podle potřeby máslo na vymazání
Postup Květák zapékaný se sýrovou omáčkou recept
Postup přípravy receptu
-
Menší květák nejdříve uvaříme v osolené vodě. Samozřejmě pečlivě omytý a rozebraný na drobné růžičky. Scedíme a necháme vychladnout. Množství rozdělíme na poloviny.
Zapékací misku vymažeme máslem a poklademe vrstvu květáku. Zasypeme strouhaným eidamem a posypeme sušenou bazalkou. Opět dáme vrstvu květáku, tentokrát posypeme nastrouhanou nivou. Nakonec přelijeme omáčkou. Omáčku si připravíme tak, že smetanu vyšleháme společně s vejcem do pěny. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
Troubu předehřejeme na 150 °C a zapékáme, až se nám povrch zdá zlatavý. Ke konci pečení můžeme teplotu zvýšit.
Zapékaný květák se smetanovou omáčkou podáváme jako samostatný hlavní chod.