Kynuté dýněčky recept
Apetit Recepty undefinedSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 45 g máslo 2 lžíce máslo 120 ml mléko 2 lžíce med 1/2 ks dýně 340 g hladká mouka 6 g sušené droždí 50 g třtinový cukr
Postup Kynuté dýněčky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni (máslovou či hokaido) oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout
Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g). Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu
Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou. Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit). Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat)
Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut, až jsou dýněčky dozlatova
Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlépe chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýněčky zbydou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie.