Kynuté dýněčky recept

Apetit Recepty undefined

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
45 g máslo
2 lžíce máslo
120 ml mléko
2 lžíce med
1/2 ks dýně
340 g hladká mouka
6 g sušené droždí
50 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni (máslovou či hokaido) oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyndáme z trouby a necháme vychladnout

  2. Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g). Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu

  3. Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou. Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit). Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat)

  4. Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut, až jsou dýněčky dozlatova

  5. Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlépe chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýněčky zbydou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!