Kynuté lívance od babičky recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 2 hrnky mléko 1 lžíce droždí 1 lžíce cukr krupice 1,5 hrnek hladká mouka 0,5 ks citronová kůra olej na smažení
Postup Kynuté lívance od babičky
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme se lžící cukru a troškou mouky do tekuté formy, přidáme část ohřátého mléka (asi 0,5 hrnku) a necháme kynout v teple. Mléko nesmí být moc studené, ale ani teplé, jinak kvásek nevykyne
Po vykynutí si v jiné míse umícháme hladkou mouku, zbytek ohřátého mléka, mouku, špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a vykynutý kvásek. Poté těsto zakryjeme a necháme asi půl hodiny kynout
Na olejem vymazaném lívanečníku pečeme lívance dozlatova
Kynuté lívance od babičky podáváme podle chuti s různými náplněmi a ozdobené třeba šlehačkou nebo tvarohem.