Kynutý borůvkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
60 g cukr
1 špetka sůl
100 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
30 g droždí
1 balíček vanilkový cukr
500 g hladká mouka
drobenka
100 g máslo
200 g cukr moučka
200 g hrubá mouka
podle potřeby
borůvky

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného oslazeného mléka, lžíce mouky a rozdrobeného droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme vyběhnutý kvásek, žloutky, cukr, vanilkový cukr, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Těsto nejprve zpracujeme vařečkou a jakmile se nám těsto spojí, přendáme ho na pomoučněný vál. Těsto zpracujeme tak, aby bylo vláčné, pružné a přestalo se lepit.

  3. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo jen vyložíme pečící kartou. Těsto vyválíme a pomocí válečku si ho přeneseme na plech. Koláč posypeme borůvkami a potom drobenkou. Drobenku jsme si připravili z hrubé mouky, změklého másla a cukru moučka. Koláč necháme 20 minut odpočinout.

  4. Koláč pečeme 20 - 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Koláč po upečení necháme vychladnout a můžeme nakrájet.

  5. Kynutý borůvkový koláč s drobenkou podáváme se šlehačkou ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!