Kynutý borůvkový koláč s drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 60 g cukr 1 špetka sůl 100 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 30 g droždí 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka drobenka 100 g máslo 200 g cukr moučka 200 g hrubá mouka podle potřeby borůvky
Postup Kynutý borůvkový koláč s drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Z trošky vlažného oslazeného mléka, lžíce mouky a rozdrobeného droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme vyběhnutý kvásek, žloutky, cukr, vanilkový cukr, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Těsto nejprve zpracujeme vařečkou a jakmile se nám těsto spojí, přendáme ho na pomoučněný vál. Těsto zpracujeme tak, aby bylo vláčné, pružné a přestalo se lepit.
Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo jen vyložíme pečící kartou. Těsto vyválíme a pomocí válečku si ho přeneseme na plech. Koláč posypeme borůvkami a potom drobenkou. Drobenku jsme si připravili z hrubé mouky, změklého másla a cukru moučka. Koláč necháme 20 minut odpočinout.
Koláč pečeme 20 - 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Koláč po upečení necháme vychladnout a můžeme nakrájet.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou podáváme se šlehačkou ke kávě nebo čaji.