Kynutý jablkový koláč s tvarohem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 3 ks vejce 80 g máslo 60 g máslo 1200 g jablko 42 g droždí 80 g cukr krupice 140 g cukr krupice 2 balíčky vanilkový cukr 500 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 2 lžíce citronová šťáva 250 ml vlažné mléko 70 g mandlové lupínky 500 g měkký tvaroh 1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Kynutý jablkový koláč s tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší nádobky, zasypeme lžičkou cukru a třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 50 ml vlahého mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout. Pak připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme, osolíme a promícháme s citronovou kůrou. Přidáme cukr, vyběhlý kvásek, vejce, máslo a mléko. Ze směsi vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme vykynout
Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou
Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a jedním balíčkem vanilkového cukru a pudinkového prášku dohladka. Z bílků, špetky soli a druhého vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi
Vykynuté těsto rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi. Kynutý tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C přibližně 45 - 55 minut
Upečený kynutý jablkový koláč s jemným tvarohem a mandlemi posypeme podle chuti moučkovým cukrem, nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.