Kynutý jablkový koláč s tvarohem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
3 ks vejce
80 g máslo
60 g máslo
1200 g jablko
42 g droždí
80 g cukr krupice
140 g cukr krupice
2 balíčky vanilkový cukr
500 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
2 lžíce citronová šťáva
250 ml vlažné mléko
70 g mandlové lupínky
500 g měkký tvaroh
1 balíček vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší nádobky, zasypeme lžičkou cukru a třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 50 ml vlahého mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout. Pak připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme, osolíme a promícháme s citronovou kůrou. Přidáme cukr, vyběhlý kvásek, vejce, máslo a mléko. Ze směsi vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme vykynout

  2. Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou

  3. Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a jedním balíčkem vanilkového cukru a pudinkového prášku dohladka. Z bílků, špetky soli a druhého vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi

  4. Vykynuté těsto rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi. Kynutý tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C přibližně 45 - 55 minut

  5. Upečený kynutý jablkový koláč s jemným tvarohem a mandlemi posypeme podle chuti moučkovým cukrem, nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!