Kynutý koláč s povidly a drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto sůl 1 ks vejce 0 l mléko 90 g tuk 40 g droždí 60 g cukr krupice citronová kůra 500 g polohrubá mouka drobenka tuk cukr krystal vanilkový cukr hrubá mouka
Postup Kynutý koláč s povidly a drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy si prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme část cukru, špetku soli a vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí. Dávám celé droždí, koláč je pak ještě více nadýchaný. Takto připravený kvásek zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Až kvásek vykyne, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, vejce, tuk a vypracujeme je ve vláčné těsto. To opět zakryjeme utěrkou a dáme dále kynout.
Když je těsto vykynuté, tak vymažeme plech tukem a těsto na něj vyklopíme. Rukama těsto roztáhneme na celý plech. Dělám to malým válečkem, jde to nejlépe. Poté ho na několika místech propícháme vidličkou a necháme ještě na plechu odpočívat.
Drobenku si uděláme z hrubé mouky, cukru krystal, vanilkového cukru a tuku.
Nakonec dáme na těsto rozprostřené na plechu povidla a drobenku. Případně můžeme použít tvarohem smíchaným s vejcem, dochutit to vanilkovým cukrem a dát navrch libovolné ovoce a opět drobenku. Koláč pečeme asi při 180 °C asi 20 - 30 minut podle trouby a také podle toho, jak kdo má rád křupavé kraje.
Kynutý koláč s povidly a drobenkou mizí z plechu ještě teplý.