Kynutý koláč s povidly a drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
sůl
1 ks vejce
0 l mléko
90 g tuk
40 g droždí
60 g cukr krupice
citronová kůra
500 g polohrubá mouka
drobenka
tuk
cukr krystal
vanilkový cukr
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy si prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do důlku dáme část cukru, špetku soli a vlažné mléko, do kterého rozdrobíme droždí. Dávám celé droždí, koláč je pak ještě více nadýchaný. Takto připravený kvásek zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Až kvásek vykyne, přidáme zbytek cukru, citronovou kůru, vejce, tuk a vypracujeme je ve vláčné těsto. To opět zakryjeme utěrkou a dáme dále kynout.

  2. Když je těsto vykynuté, tak vymažeme plech tukem a těsto na něj vyklopíme. Rukama těsto roztáhneme na celý plech. Dělám to malým válečkem, jde to nejlépe. Poté ho na několika místech propícháme vidličkou a necháme ještě na plechu odpočívat.

  3. Drobenku si uděláme z hrubé mouky, cukru krystal, vanilkového cukru a tuku.

  4. Nakonec dáme na těsto rozprostřené na plechu povidla a drobenku. Případně můžeme použít tvarohem smíchaným s vejcem, dochutit to vanilkovým cukrem a dát navrch libovolné ovoce a opět drobenku. Koláč pečeme asi při 180 °C asi 20 - 30 minut podle trouby a také podle toho, jak kdo má rád křupavé kraje.

  5. Kynutý koláč s povidly a drobenkou mizí z plechu ještě teplý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!