Kynutý koláč s třešněmi a drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
60 g máslo
200 ml mléko
20 g droždí
40 g cukr krystal
300 g hladká mouka
drobenka
100 g máslo
100 g cukr krystal
100 g hrubá mouka
náplň
ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do misky s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trošku zamícháme. Misku s kváskem přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme odpočívat.

  2. Mezitím, co nám kvásek odpočívá na teplém místě, si připravíme základ na těsto. Do větší mísy nasypeme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme vejce a nalijeme rozehřáté máslo. Když máme kvásek pěkně nakynutý, přidáme ho k ostatním surovinám. Všechny ingredience smícháme dohromady a pod čistou utěrkou na teplém místě necháme kynout asi 1 hodinu.

  3. Pokud máme těsto zadělané, můžeme se pustit do drobenky. Cukr krystal smícháme dohromady s hrubou moukou a máslem. Vznikne nám skvělá drobenka, kterou necháme odpočívat, dokud nebude těsto vykynuté.

  4. Jestliže nám už těsto vykynulo, můžeme se pustit do pečení. Těsto si rozdělíme na tak velké kusy, jaké jen potřebujeme. Každý pečeme na jiném plechu. Na plech předem vyložený pečícím papírem rozprostřeme rukama těsto. Pokud se bude těsto lepit, namočíme si ruce. Pokud máme těsto rozprostřené, nasázíme na něj ovoce podle chuti, jaké máme rádi, například třešně, višně, borůvky nebo švestky.

  5. Koláč nakonec posypeme drobenkou a dáme péct asi na 180 °C po dobu 30 - 40 minut. Každý podle své trouby.

  6. Kynutý koláč s třešněmi a drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník ke svačině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!