Kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g cukr
80 g cukr
5 lžic cukr
60 g máslo
80 g máslo
200 ml mléko
1 hrst rozinky
5-6 ks jablka
2 ks bílky
30 g droždí
2 ks žloutky
1 balíček vanilkový cukr
400 g polohrubá mouka
80 g polohrubá mouka
500 g měkký polotučný tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout

  2. Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme vchladu. Jablka očistíme, zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky

  3. Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu

  4. Plech vyložíme pečícím papírem na který mokrýma rukama stejnoměrně rozpřostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 40 minut

  5. Vychladlý kynutý koláč s tvarohem a jablky rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji

  6. Toto množství surovin je určeno na jeden plech, nebo dva koláče připravené ve velké remosce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!