Kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 80 g cukr 5 lžic cukr 60 g máslo 80 g máslo 200 ml mléko 1 hrst rozinky 5-6 ks jablka 2 ks bílky 30 g droždí 2 ks žloutky 1 balíček vanilkový cukr 400 g polohrubá mouka 80 g polohrubá mouka 500 g měkký polotučný tvaroh
Postup Kynutý koláč s tvarohem, jablky a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kynuté těsto. Veškeré ingredience na těsto odvážíme a odměříme. Droždí v menší misce utřeme s cukrem, zalijeme 2 - 3 lžícemi mléka a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Ve zbývajícím mléce zvolna rozpustíme máslo a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku prosejeme do větší mísy, přidáme špetku soli, cukr, žloutky a vzešlý kvásek. Postupně přilijeme mléko s máslem a pomocí vařečky zaděláme řidší hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme vykynout
Mezitím si připravíme z másla, cukru a mouky drobenku, kterou uchováme vchladu. Jablka očistíme, zbavíme jadřinců a i se slupkou nakrájíme na plátky
Připravíme si tvarohovou náplň. Polotučný tvaroh vyšleháme se 4 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a rozinkami. Z bílků a jedné lžíce cukru ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do ochuceného tvarohu
Plech vyložíme pečícím papírem na který mokrýma rukama stejnoměrně rozpřostřeme vykynuté těsto. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, plátky jablek a vše hustě posypeme drobenkou. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 40 minut
Vychladlý kynutý koláč s tvarohem a jablky rozdělíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji
Toto množství surovin je určeno na jeden plech, nebo dva koláče připravené ve velké remosce.