Kynutý velikonoční mazanec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g cukr 0 lžiček sůl 3 ks vejce 125 g máslo 250 ml mléko 30 g mandle 0 ks droždí 500 g hladká mouka podle chuti rozinky podle potřeby tuk na vymazání
Postup Kynutý velikonoční mazanec recept
Postup přípravy receptu
-
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo nebo jiný tuk na pečení rozehřejeme.
Z mouky, soli, cukru, rozinek, 2 vajec, zbylého mléka, rozpuštěného tuku a kvásku zpracujeme těsto, které necháme v teple asi 60 minut kynout.
Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, přendáme je na vymaštěný plech a přikryjeme na 15 minut utěrkou. Necháme je dokynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme asi 10 minut při 250 °C. Pak teplotu snížíme na 150 a dopékáme asi 30 minut.
Kynutý velikonoční mazanec necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit. Recept na velikonoční stůl.