Žampionový pudink s omáčkou recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

150 ml olej
olej
sůl
2 lžíce máslo
1 ks cibule
200 ml smetana
150 ml voda
4 ks velká cibule
mletý pepř
300 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek
citronová šťáva
nasekané bylinky
4 lžíce bílé suché víno
1 lžička třtinový cukr
5 ks steakové žampiony
6 ks střední žampiony

Postup přípravy receptu

  1. Steakové žampiony očistíme, osolíme a opepříme. Ostatní žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli oloupeme. Čtyři cibule nakrájíme na kroužky a jednu cibuli na kostičky

  2. Příprava těsta: Do prosáté mouky vmícháme kypřící prášek, olej a vodu. Řádně prohněteme v hladké těsto, které necháme půl hodiny rozležet v chladu

  3. Na rozpáleném oleji opečeme steakové žampiony z obou stran a necháme je na prkénku vystydnout. Na másle a třtinovém cukru necháme zkaramelizovat na kroužky nakrájenou cibuli. Odstavíme a necháme vystydnout

  4. Těsto rozválíme na plát, ze kterého vykrojíme kruh (pokličku) o průměru velikosti zapékací misky. Zbylým těstem vyložíme dno a stěny zapékací nádoby. Nyní ji střídavě vyplníme vychladlou zkaramelizovanou cibulí, plátkem steaku a opět cibulí. Nakonec vše přiklopíme "těstovou" pokličkou a těsto řádně na okrajích spojíme. Překryjeme alobalem a zvolna vaříme v napařovacím hrnci asi 1 hodinu

  5. Mezitím si připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme žampiony, osolíme a opepříme.Podlijeme vínem a podusíme. Měkké žampiony rozmixujeme, vlijeme smetanu a prohřejeme

  6. Uvařený žampionový pudink vyklopíme a rozkrojíme na porce. Podáváme teplé a přelité žampionovou omáčkou. Nakonec žampionový pudink s omáčkou ozdobíme nasekanými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!