Ledvinky na čínský způsob recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 stroužky česnek 2 stroužky česnek 1 lžíce olej olej 500 - 600 ml vývar 1 - 2 lžičky solamyl 1 ks cibule 1 ks badyán 30 g čerstvý zázvor 2 kelímky bílý jogurt 1/2 ks celá skořice 2 tobolky kardamom 8 kuliček celý černý pepř 1 - 2 ks červená chilli paprička 800 g vepřové ledvinky vývar na podlévání 4 lžíce červené sladké víno 100 ml omáčka Tamari
Postup Ledvinky na čínský způsob
Postup přípravy receptu
-
Vepřové ledvinky řádně omyjeme, podélně rozkrojíme, očistíme od žlázek a tuku a nakrájíme na nudličky. Pak ledvinky v sítu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Z bílého jogurtu, prolisovaného stroužku česneku, mletého pepře a lžíce oleje umícháme marinádu, do které ledvinky naložíme nejméně na 5 hodin
Mezitím si připravíme nálev. Cibuli očistíme a i se slupkou rozkrojíme na poloviny. Chilli papričky zbavíme semínek. Čerstvý zázvor oloupeme a rozkrojíme na 3 kousky a oloupané stroužky česneku rozkrojíme na půlky. Do rendlíku vložíme cibuli, zázvor, česnek, hvězdičku badyánu, celý pepř, lusk skořice, kardamom a asi 3 - 5 minut pražíme na sucho, dokud se neuvolní všechny vůně. Pak přilijeme víno, cukr, vývar, sójovou omáčku Tamari a vložíme chilli papričky. Vše přivedeme k varu, zvolna zredukujeme asi na polovinu a slijeme do misky přes sítko
Ledvinky vyjmeme z marinády, propláchneme vodou a osušíme. V hluboké pánvi rozpálíme olej, na kterém ledvinky ze všech stran orestujeme, podlijeme zredukovaným nálevem a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme čistým vývarem nebo vodou. Nakonec ledvinky zahustíme solamylem smíchaným s malým množstvím vody
Ledvinky na čínský způsob rozdělíme na porce, podle obliby můžeme posypat nakrájenými chilli papričkami a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je rýže a zelný salát.