Linecké cukroví z žitné mouky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

2 ks vejce
170 g máslo
50 g vanilkový cukr
rybízová marmeláda
200 g hladká žitná mouka
1 lžička kůra z citronu

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nebo kvalitní rostlinný tuk utřeme se žloutky a vanilkovým cukrem. Přidáme prosátou mouku a 1 lžičku kůry z citrónu. Polovinu žitné mouky můžeme nahradit hladkou pšeničnou moukou, těsto pak bude jemnější, a přesto si zachová oříškovou chuť

  2. Vypracujeme těsto, vložíme jej do sáčku a necháme do druhého dne v lednici. Poté vyválíme plát asi tak 0,5 cm tenký a vykrájíme z něj libovolné tvary

  3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, necháme vychladnout a teprve poté spojujte cukroví marmeládou. Uchováváme v chladu a suchu

  4. Linecké cukroví z žitné mouky podáváme k vánočnímu mlsání

  5. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  6. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!