Linecké cukroví z žitné mouky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 2 ks vejce 170 g máslo 50 g vanilkový cukr rybízová marmeláda 200 g hladká žitná mouka 1 lžička kůra z citronu
Postup Linecké cukroví z žitné mouky
Postup přípravy receptu
-
Máslo nebo kvalitní rostlinný tuk utřeme se žloutky a vanilkovým cukrem. Přidáme prosátou mouku a 1 lžičku kůry z citrónu. Polovinu žitné mouky můžeme nahradit hladkou pšeničnou moukou, těsto pak bude jemnější, a přesto si zachová oříškovou chuť
Vypracujeme těsto, vložíme jej do sáčku a necháme do druhého dne v lednici. Poté vyválíme plát asi tak 0,5 cm tenký a vykrájíme z něj libovolné tvary
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, necháme vychladnout a teprve poté spojujte cukroví marmeládou. Uchováváme v chladu a suchu
Linecké cukroví z žitné mouky podáváme k vánočnímu mlsání
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.