Losos na celeru recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks citron 2 ks mrkev 1 lžička kari 4 porce losos máslo na smažení mletý pepř 200 ml zakysaná smetana 2 řapíky řapíkatý celer 1/2 ks menší celer
Postup Losos na celeru
Postup přípravy receptu
-
Naporcovaného lososa pokapeme šťávou z citronu a necháme chvíli uležet. Řapíkatý celer opláchneme a nakrájíme na malé kousky
Očištěnou mrkev a polovinu hlízy celeru nakrájíme na nudličky, vhodíme do malého množství vroucí slané vody a chvíli vaříme (do změknutí). Scedíme, asi 100 ml scezeného vývaru si necháme
Na pánvi rozpustíme máslo a kousky lososa opékáme dorůžova z obou stran. Posypeme kari kořením, pepřem a posolíme. Lososa vyjmeme a na másle usmažíme řapíkatý celer. Když začne sklovatět, přidáme k němu povařenou mrkev s kořenovým celerem. Podlijeme 100 ml vývaru, nakapeme šťávu z poloviny citronu a na zeleninu položíme osmažené kousky lososa. Společně dusíme asi 5 minut
Pak rybu vyjmeme a k celeru s mrkví přimícháme zakysanou smetanu. Nevaříme, jen prohřejeme. Můžeme ještě dochutit kořením
Lososa na celeru podáváme s brambory uvařenými ve slupce.