Maďarské kynuté skořicové tulipány recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

cukr
1 ks vejce
50 g máslo
máslo
150 ml mléko
3 lžíce cukr krystal
3 lžíce cukr krystal
1 lžička cukr krystal
1 lžička mletá skořice
mletá skořice
hladká mouka
25 g čerstvé droždí
300 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku promíchanou s cukrem, přidáme změklé plátky čerstvého másla nebo tuku na pečení a vejce. Ve vlažném mléku s cukrem necháme vykynout čerstvé droždí (asi 15 minut)

  2. K mouce přidáme vykynutý kvásek. Všechno zpracujeme spolu na hladké měkčí těsto, dokud se netvoří v těstě bubliny, těsto trošku lepí. Poté těsto necháme přikryté utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu

  3. V misce smícháme mletou skořici s cukrem na náplň. Na lehce pomoučněné desce vytvarujeme z vykynutého těsta válec, který rozdělíme na přibližně 6 stejných častí. Z jednotlivých dílů uděláme bochníčky, které necháme ještě 15 minut kynout

  4. Na dobře pomoučněné desce vyválíme z každého bochníčku podlouhlý ovál o tloušťce asi 1 mm, který potřeme rozpuštěným máslem, přitom po obvodu ponecháme asi 1 cm široký volný okraj. Na máslo rozetřeme cukr smíchaný se skořicí

  5. Po delší straně oválu těsto stočíme do malého závinu. Tento závin svisle nakrojíme ostrým nožem na obou koncích nahoru asi do 1/3 délky těsta a dole asi do poloviny. Dolní nakrojenou část od středu oboustranně na boku vytáhneme směrem nahoru a horní část vytáhneme směrem ven od středu, čímž vznikne tvar tulipánu

  6. Tulipány uložíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým cukrem se skořicí. Tulipány necháme ještě 15 minut nakynout a troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme 15 minut do zlatavě hnědé barvy a upečené tulipány necháme vychladnout na mřížce. Čas pečení a teplotu si určuje každý sám podle své trouby

  7. Tyto tulipány výborně chutnají k dobré kávě, horkému kakau a horkému čaji. Tulipány jsou vhodné jako sladká snídaně, příprava není vůbec těžká a tulipány jsou velmi pěkným, efektním a chutným sladkým kynutým pečivem vhodným i pro návštěvy, pro děti a na sváteční stůl

  8. Během pečení tulipánů se nádherně provoní celý byt skořicí a umocní příjemný pocit domova. Náplň může být kakaová nebo maková, ne však pudinková, povidlová nebo tvarohová, aby při pečení nevytekla. Upečené tulipány jsou poměrně velké, klidně připravte menší a budete mít dvojnásobný počet menších tulipánů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!