Makové lívanečky se smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
0.5 lžičky skořice
450 ml mléko
50 g cukr moučka
350 g hladká mouka
0.5 lžičky pomerančová kůra
50 g mletý mák
těstíčko
50 ml mléko
0.5 kostky droždí
1 lžička cukr krupice
1 lžička hladká mouka
na ozdobu
1 ks pomeranč
1 kelímek smetana ke šlehání
0.5 lžičky pomerančová kůra
podle potřeby
olej na smažení
na potření
pomerančová marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Do hrníčku nalijeme vlažné mléko. Přidáme cukr, mouku a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (těstíčko).

  2. Mléko promícháme s cukrem, mákem, pomerančovou kůrou, skořící a žloutky. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh.

  3. Do makové směsi přimícháme kvásek a přidáme mouku. Nakonec vmícháme sníh a těsto necháme na teplém místě 30 minut kynout.

  4. Vymažeme a rozpálíme lívanečník. Lívanečky smažíme po obou stranách dozlatova.

  5. Smetanu vyšleháme s pomerančovou kůrou do tuha. Pomeranč opereme, osušíme a i s kůrou nakrájíme na kolečka, každé kolečko potom rozkrájíme na čtvrtiny. Lívanečky potíráme marmeládou, zdobíme šlehačkou a trojúhelníčky pomeranče. Můžeme dozdobit snítkou máty.

  6. Z uvedeného množství připravíme asi 25 lívanečků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!