Makové lívanečky se smetanou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 0.5 lžičky skořice 450 ml mléko 50 g cukr moučka 350 g hladká mouka 0.5 lžičky pomerančová kůra 50 g mletý mák těstíčko 50 ml mléko 0.5 kostky droždí 1 lžička cukr krupice 1 lžička hladká mouka na ozdobu 1 ks pomeranč 1 kelímek smetana ke šlehání 0.5 lžičky pomerančová kůra podle potřeby olej na smažení na potření pomerančová marmeláda
Postup Makové lívanečky se smetanou recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrníčku nalijeme vlažné mléko. Přidáme cukr, mouku a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (těstíčko).
Mléko promícháme s cukrem, mákem, pomerančovou kůrou, skořící a žloutky. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh.
Do makové směsi přimícháme kvásek a přidáme mouku. Nakonec vmícháme sníh a těsto necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Vymažeme a rozpálíme lívanečník. Lívanečky smažíme po obou stranách dozlatova.
Smetanu vyšleháme s pomerančovou kůrou do tuha. Pomeranč opereme, osušíme a i s kůrou nakrájíme na kolečka, každé kolečko potom rozkrájíme na čtvrtiny. Lívanečky potíráme marmeládou, zdobíme šlehačkou a trojúhelníčky pomeranče. Můžeme dozdobit snítkou máty.
Z uvedeného množství připravíme asi 25 lívanečků.