Masové koule se smetanovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 lžíce olej 1 špetka sůl 1 špetka sůl 500 ml vývar 1 ks vejce 1 lžíce máslo 1 hrst strouhanka 20 ml mléko 1 lžíce majoránka 1 ks cibule 1 ks cibule 1/4 ks celer 1 lžíce hořčice 1 hrnek voda 2 ks mrkev 1 ks petržel 2 ks bobkový list 3 kuličky nové koření 1 ks rohlík 1 špetka pepř 1 špetka pepř 3 lžíce hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 700 g mleté maso 150 g uzený bůček
Postup Masové koule se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Do misky nakrájíme jeden suchý rohlík na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme mleté maso s majoránkou, solí a pepřem. Případně doplníme ještě jiným oblíbeným kořením na mleté maso. Vmícháme orestovanou cibulku s uzeným bůčkem. který jsme si předem nakrájeli na kostičky (případně lze nahradit anglickou slaninou), 1 vejce a trochu strouhanky. Směs pečlivě promícháme
Ze směsi tvarujeme masové kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem, můžeme dát nahoru ještě nakrájené čtverečky kůže z bůčku. Masové koule pečeme na 175 °C cca 20 minut (podle velikosti koulí)
Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. Na lžíci oleje a lžíci másla zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Přidáme na kostky nakrájené mrkve, petržel, celer, lžíci cukru, bobkové listy a nové koření. Promícháme, přidáme hrnek vody a vývar. Osolíme a provaříme 15 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme šlehačku s pořádně rozmíchanou hladkou moukou, lžíci hořčice, citronovou šťávu a provaříme ještě tak 5 minut. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
Masové koule se smetanovou omáčkou servírujeme například s vařeným či pečeným bramborem.