Masové koule se smetanovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžíce olej
1 špetka sůl
1 špetka sůl
500 ml vývar
1 ks vejce
1 lžíce máslo
1 hrst strouhanka
20 ml mléko
1 lžíce majoránka
1 ks cibule
1 ks cibule
1/4 ks celer
1 lžíce hořčice
1 hrnek voda
2 ks mrkev
1 ks petržel
2 ks bobkový list
3 kuličky nové koření
1 ks rohlík
1 špetka pepř
1 špetka pepř
3 lžíce hladká mouka
1 lžíce citronová šťáva
250 ml smetana ke šlehání
700 g mleté maso
150 g uzený bůček

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nakrájíme jeden suchý rohlík na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme mleté maso s majoránkou, solí a pepřem. Případně doplníme ještě jiným oblíbeným kořením na mleté maso. Vmícháme orestovanou cibulku s uzeným bůčkem. který jsme si předem nakrájeli na kostičky (případně lze nahradit anglickou slaninou), 1 vejce a trochu strouhanky. Směs pečlivě promícháme

  2. Ze směsi tvarujeme masové kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem, můžeme dát nahoru ještě nakrájené čtverečky kůže z bůčku. Masové koule pečeme na 175 °C cca 20 minut (podle velikosti koulí)

  3. Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. Na lžíci oleje a lžíci másla zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Přidáme na kostky nakrájené mrkve, petržel, celer, lžíci cukru, bobkové listy a nové koření. Promícháme, přidáme hrnek vody a vývar. Osolíme a provaříme 15 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme šlehačku s pořádně rozmíchanou hladkou moukou, lžíci hořčice, citronovou šťávu a provaříme ještě tak 5 minut. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem

  4. Masové koule se smetanovou omáčkou servírujeme například s vařeným či pečeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!