Masový velikonoční beránek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 lžíce olej
1 lžička sůl
1 lžička solamyl
1 ks cibule
1 lžička sekaná petrželka
0 lžiček mletý pepř
3 lžíce hladká mouka
2 ks zelené olivy
1 plátek červená kapie
1 lžička sekaná pažitka
1 lžička mletý kmín
5 ks vejce natvrdo
1 lžička mletá sladká paprika
1 dl minerální voda
1 kg mleté míchané maso
na potření
2 lžíce horčice

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso ochutíme ochutíme kořením - sůl, pepř, kmín, sladká paprika, petrželka a pažitka. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhanou velkou cibuli. Strouhám ji proto, že dodá masu lepší chuť a není vidět. Pak přidáme olej, perlivou vodu a přisypeme hladkou mouku se lžičkou solamylu. Všechno dokonale promícháme a necháme chvíli odležet. Směs by měla být trochu tužší.

  2. Mezitím si dáme vařit vejce natvrdo. Vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou formu na beránka. Připravíme si potravinářskou folii a váleček. Fólii posypeme hladkou moukou a vyválíme na ni válečkem masovou směs. Potřeme ji hořčicí a na prostředek dáme vařená oloupaná celá vejce. Hmotu opatrně pomocí fólie zabalíme jako roládu. Beránkovi do očí dáme olivy, do pusinky kousek syrové červené papriky. Pak z masa sundáme fólie a přendám do formy beránka. Masového velikonočního beránka pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut dozlatova.

  3. Upečeného beránka podáváme s brambory, rýží či jinou přílohou podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!