Medová šunka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička solamyl 100 ml mléko 100 ml voda 2 lžičky med 20 dkg vepřový bůček 80 dkg libové vepřové maso 25 g praganda podle chuti koření
Postup Medová šunka recept
Postup přípravy receptu
-
Libové vepřové maso (plecko, kýtu) nakrájíme na kostičky asi 2 cm velké. Do vody s mlékem přidáme med, lžičku solamylu, ochutíme pragandou a pořádně promícháme. Směs můžeme dochutit kořením (country koření, steakové, mexické), ale opravdu opatrně, aby to nepřekrylo chuť medové šunky.
Vepřový bůček rozemeleme, smícháme s kostkami masa, zalijeme připravenou směsí koření a propracujeme nejlépe rukama, až se vytvoří mazlavá směs. Postup je dost pracný, trvá to 15 - 20 minut.
Připravenou směsí naplníme sáček, vložíme do šunkovaru, pořádně upěchujeme a případně poklepem vyženeme vzduchové bubliny. Šunkovar uzavřeme, vložíme do lednice a na dva dny na něj zapomeneme.
Po dvou dnech dáme medovou šunku vařit do hrnce s vodou při teplotě do 80 °C. Já vařím dvě a půl hodiny a je prakticky hotovo. Šunku necháme vychladnout, dáme na nějaký čas do ledničky, teprve potom vyndáme a začneme krájet.
Medovou šunku podáváme podle chuti s čerstvým chlebem nebo pečivem.