Moravská čalamáda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g sůl 500 ml ocet 1 kg cibule 1 hlávka bílé zelí 6 ks zelená paprika 1 lžíce hořčičné semínko 6 ks zelené rajče 1 lžíce drcené hořčičné semínko podle potřeby 250 ml voda 250 g cukr krupice
Postup Moravská čalamáda recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme nadrobno. Vše pečlivě prosypeme solí, promícháme a vložíme do plátěného sáčku. Ten zavěsíme nad nádobu, do které vykape (necháme přes noc) šťáva ze zeleniny. Šťávu si můžeme uschovat a použít ji třeba pod maso na dušení. Vykapanou zeleninu dáme druhý den do mísy a zalijeme ji horkým octem.
Směs promícháme a necháme odležet 6 hodin. Pak zeleninu vymačkáme, přidáme hořčičná semínka, důkladně promícháme a směs napěchujeme do sklenic.
Ocet, kterým jsme zeleninu přelévali, přecedíme, přidáme vodu a podle chuti cukr. Nálev potom svaříme, necháme vychladnout a lehce jím sklenice se zeleninou zalijeme. Sklenice dobře zavíčkujeme, případně převážeme celofánem.
Moravskou čalamádu nesterilujeme!!!