Nákyp se žampiony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
50 g máslo
2 dl mléko
200 g žampiony
40 g polohrubá mouka
podle chuti
sůl
1-2 ks petrželová nať
mleté nové koření
podle potřeby
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpustíme část másla. Přidáme prosátou mouku a krátce ji opražíme. Vzniklou světlou jíšku zalijeme mlékem, krátce povaříme a necháme povařit. Vzniklou bešamelovou omáčku necháme vystydnout. Žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky a másle je krátce podusíme.

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s trochou soli a vmícháme do vychladlé omáčky. Vmícháme žampiony, nasekanou petrželku a ochutíme solí a mletým novým kořením. Pokud je hmota řídká, zahustíme ji strouhankou. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

  3. Hmotou naplníme zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou. Misky vložíme do nádoby trochu naplněné vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut.

  4. Upečený nákyp se žampiony podáváme ihned. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!