Nákyp se žampiony recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 50 g máslo 2 dl mléko 200 g žampiony 40 g polohrubá mouka podle chuti sůl 1-2 ks petrželová nať mleté nové koření podle potřeby strouhanka
Postup Nákyp se žampiony recept
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpustíme část másla. Přidáme prosátou mouku a krátce ji opražíme. Vzniklou světlou jíšku zalijeme mlékem, krátce povaříme a necháme povařit. Vzniklou bešamelovou omáčku necháme vystydnout. Žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky a másle je krátce podusíme.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s trochou soli a vmícháme do vychladlé omáčky. Vmícháme žampiony, nasekanou petrželku a ochutíme solí a mletým novým kořením. Pokud je hmota řídká, zahustíme ji strouhankou. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Hmotou naplníme zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou. Misky vložíme do nádoby trochu naplněné vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut.
Upečený nákyp se žampiony podáváme ihned. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo zeleninový salát.