Zeleninovy nákyp recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
vejce
200 - 250 g tvrdý sýr
zeleninový bujón
sušená petrželka
mletý černý pepř
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání
1 balíček mražená zeleninová směs (mrkev, hrášek, kukuřice)

Postup přípravy receptu

  1. K zapékání použijeme mraženou zeleninu, kterou si předvaříme v ochucené vodě - solí nebo zeleninovým bujónem. Uvaříme ji doměkka, scedíme a rozdělíme na tolik částí, kolik máme mističek k zapékání

  2. Sýr nastrouháme, kromě eidamu můžeme použít i jiný tvrdý sýr (ementál, madeiland, aj.). Vejce rozklepneme a rozšleháme s trochou soli, mletým pepřem a sušenou petrželkou

  3. Mističky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Dáme vrstvu zeleniny, vyšší vrstvu nastrouhaného sýru a zalijeme vejcem, pokud máme vyšší misku, můžeme zeleninu se sýrem dát po více vrstvách. Vše zalijeme rozšlehanými vajíčky tak, abychom nechali asi 1 cm pod okraj misky. Zeleninový nákyp nám nabude

  4. Zeleninový nákyp pečeme v mírně vyhřáté troubě do té doby, dokud není povrch nákypu zlatavý. Chutná nejlépe ihned po přípravě

  5. Zeleninu můžeme použít i jednodruhovou - třeba naši nejoblíbenější.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!