Nejlepší domácí jogurt recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1/2 plechovky salko
5 lžic sušené mléko
1 l plnotučné mléko
1 kelímek plnotučný bílý jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Litr plnotučného mléka přivedeme za promíchávání metličkou téměř k varu, kdo má teploměr, tak zahřejeme na cca 80 °C, pak prudce ochladíme ve studené vodě na cca 40 °C nebo teplotu prstu. V této fázi do mléka rozmícháme metličkou 5 lžic sušeného mléka (jde to dobře, nehrudkuje), 1/2 plechovky Salka a plnotučný jogurt. Důkladně rozmícháme, aby nebyly hrudky

  2. Do čistých skleniček dáme na dno asi 2 cm oblíbeného džemu nebo necháme bez džemu, chceme-li pouze bílý jogurt. Poté skleničky naplníme připravenou jogurtovou směsí a uzavřeme víčkem. Dáme do jogurtovače na cca 4 hodiny, kdo chce jogurt hustý, dá "jogurtovat" i na 10 hodin

  3. Hotové domácí jogurty uložíme do lednice. Jednu sklenku neochuceného jogurtu použijeme pro příští přípravu jogurtu

  4. Poznámka: Prvotní plnotučný jogurt kupuji v Lidlu 10% a vždy po několika měsících dělám jogurt opět nanovo. Dobu "jogurtování" si musí každý vyzkoušet sám, po 4 hodinách je tak akorát, po 10 hodinách je opravdu hustý. V chladničce vydrží jogurty i dva týdny. Samozřejmě můžeme jogurty dělat i na topení nebo v posteli či troubě, jak jste zvyklí. Já jsem si konečně koupila jogurtovač s časovačem a jsem maximálně spokojená, že můžu připravovat mé oblíbené jogurty i v mimotopní sezóně

  5. Foto: Pixabay.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!