Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
3 ks vejce
3 lžíce cukr moučka
2 lžíce slunečnicový olej
3 lžíce polohrubá mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 lžíce holandské kakao
poleva
1 lžíce máslo
6 lžic voda
200 g čokoláda na vaření
3 lžíce smetana ke šlehání 30%
krém
300 g čokoláda na vaření
2 kelímky smetana ke šlehání 40%
1 kelímek smetana ke šlehání 30%

Postup přípravy receptu

  1. Den předem připravíme pařížský krém. Do hrnce nalijeme smetany ke šlehání a nalámeme čokoládu. Ohříváme, mícháme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání.

  2. Vychladlý krém dáme ještě pořádně vychladit do lednice (klidně až do druhého dne). Až půjdeme dort plnit krémem, vyšleháme krém ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci, a to hned po vyndání z lednice. Krém musí být dobře vychlazený. Pařížský krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka. Na objemu nabude tak o 2 - 3 cm nad původní hladinu šlehaček.

  3. Den předem (nebo až ráno) upečeme dortový korpus. Suroviny na korpus jsou pro dortovou formu o průměru 22 cm. Nejprve vyšleháme celá vejce a cukr. Šleháme 10 minut do pěny a potom přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr zlehka zamícháme směs kakaa, polohrubé mouky a prášku do pečiva.

  4. Hotové těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané zavírací formy o průměru 22 cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do trouby vyhřáté na 180 °C. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout. Korpus můžeme péct i ve formě, do které na dno přivřeme pečicí papír, formu jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedeme nožem a oddělíme od formy.

  5. Čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla (asi 1 polévkovou lžíci). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidáme ještě 3 lžíce 30% šlehačky. Zamícháme a jakmile je poleva hladká, plamen vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.

  6. Dort poléváme čokoládovou polévkou, když poleva zchladne na teplotu kolem 30 °C, tedy je vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Čokoládová poleva bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortu i na bocích. Na roztírání použijeme dlouhý nůž, je možné použít i paletku.

  7. Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou servírujeme na sváteční stůl jako luxusní moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!