Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 3 ks vejce 3 lžíce cukr moučka 2 lžíce slunečnicový olej 3 lžíce polohrubá mouka 1 lžička kypřící prášek do pečiva 1 lžíce holandské kakao poleva 1 lžíce máslo 6 lžic voda 200 g čokoláda na vaření 3 lžíce smetana ke šlehání 30% krém 300 g čokoláda na vaření 2 kelímky smetana ke šlehání 40% 1 kelímek smetana ke šlehání 30%
Postup Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou recept
Postup přípravy receptu
-
Den předem připravíme pařížský krém. Do hrnce nalijeme smetany ke šlehání a nalámeme čokoládu. Ohříváme, mícháme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání.
Vychladlý krém dáme ještě pořádně vychladit do lednice (klidně až do druhého dne). Až půjdeme dort plnit krémem, vyšleháme krém ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci, a to hned po vyndání z lednice. Krém musí být dobře vychlazený. Pařížský krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka. Na objemu nabude tak o 2 - 3 cm nad původní hladinu šlehaček.
Den předem (nebo až ráno) upečeme dortový korpus. Suroviny na korpus jsou pro dortovou formu o průměru 22 cm. Nejprve vyšleháme celá vejce a cukr. Šleháme 10 minut do pěny a potom přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr zlehka zamícháme směs kakaa, polohrubé mouky a prášku do pečiva.
Hotové těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané zavírací formy o průměru 22 cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do trouby vyhřáté na 180 °C. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout. Korpus můžeme péct i ve formě, do které na dno přivřeme pečicí papír, formu jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedeme nožem a oddělíme od formy.
Čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla (asi 1 polévkovou lžíci). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidáme ještě 3 lžíce 30% šlehačky. Zamícháme a jakmile je poleva hladká, plamen vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.
Dort poléváme čokoládovou polévkou, když poleva zchladne na teplotu kolem 30 °C, tedy je vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Čokoládová poleva bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortu i na bocích. Na roztírání použijeme dlouhý nůž, je možné použít i paletku.
Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou servírujeme na sváteční stůl jako luxusní moučník.