Pikantní bramborové koláčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 500 g brambory 3 ks žloutek 150 g uzenina 100 g čedar 1 konzerva sušená rajčata v oleji podle chuti sůl petrželka 3-4 lžíce eidam mletá sladká paprika mletý černý pepř podle potřeby 3-4 lžíce polohrubá mouka
Postup Pikantní bramborové koláčky recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvaříme brambory ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a potom nastrouháme na jemno. Uzeninu (kladenskou pečení apod.) nakrájíme na malé kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno. Eidam a čedar nastrouháme na jemno.
Brambory dáme do mísy, přidáme žloutky, nakrájenou uzeninu, sůl, pepř, nasekanou petrželku, mletou papriku (podle chuti sladkou či pálivou, případně obě), jemně nastrouhaný eidam a mouku. Těsto důkladně propracujeme a rozdělíme na 12 dílů.
Z těsta tvoříme koule, které vkládáme na plech s okrajem vyloženým pečícím papírem nebo vytřený tukem. Ruce si potřeme olejem, půjde to lépe. Koule lehce zploštíme a do středů vytlačíme důlek. Do důlku vkládáme kousky okapaných rajčat. Použijeme sušená rajčata z malé konzervy v pikantním oleji.
Bramborové koláčky pečeme tak 15 minut v předehřáté troubě při střední teplotě, potom vršky posypeme nastrouhaným čedarem, sekanou petrželkou a dopečeme dozlatova.
Pikantní bramborové koláčky podáváme se zeleninovým salátem. Koláčky jsou vhodné jako lehká večeře.