Pikantní dýňová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 stroužky česnek
600 ml vývar
2 lžíce máslo
1 ks cibule
1 ks mrkev
1 ks dýně
1 lžíce kari koření
220 ml smetana ke šlehání
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
pažitka
šlehačka
chilli paprička
dýňová semínka
červená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Mrkev nakrájíme nahrubo a dýni nakrájíme na kousky.

  2. V hlubokém hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli a česnek. Přidáme dýni a osmahneme, přidáme mrkev a dochutíme kari kořením a cukrem.

  3. Zalijeme vodou a nebo nejlépe vývarem. Vaříme cca tak 15 minut podle zeleniny, dokud nebude měkká. Poté vše rozmixujeme mixérem. Přidáme smetanu a znovu promícháme. Nakonec pikantní dýňovou polévku dochutíme solí, pepřem a necháme chvíli vařit (cca 5 - 10 minut).

  4. Pikantní dýňovou polévku podáváme s dýňovými semínky a nakrájenou chilli papričkou pro lepší chuť.

  5. Můžete také na konci pokapat dýňovým olejem pro výraznější chuť a ozdobit kouskem šlehačky, kterou můžeme posypat pažitkou a červenou paprikou, která je nakrájená na hodně slabé proužky ve stejné úrovni s pažitkou.

  6. K dýňové polévce přidáme ještě dva opečené tousty. Nebo můžeme místo šlehačky, pažitky a papriky vložit na polévku pouze bazalku a podávat ji s toasty, záleží pouze na chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!