Pivní chléb s žitným kváskem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžíce olej
3 lžičky sůl
1 lžička kmín
0,5 lžiček fenykl
0,5 lžiček koriandr
250 ml černé pivo
200 g hladká pšeničná mouka
100 g žitná chlebová mouka
0,5 lžiček mletý anýz
400 g pšeničná chlebová mouka
350 g žitný kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek

  2. Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu

  3. Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin

  4. Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut

  5. Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!