Podzimní pečený čaj recept
Apetit Recepty nápojeSuroviny na recept
- rum 2 ks citron 6 - 8 ks hřebíček 500 g cukr krupice 2 kg ovoce 1 balíček badyán 1 balíček celá skořice
Postup Podzimní pečený čaj
Postup přípravy receptu
-
Já v receptu použila zhruba stejné množství jablek, hrušek, švestek a rybízu. Ovoce lze použít téměř jakékoliv (kromě banánů), může být čerstvé i mražené.Ovoce kombinujeme podle libosti, ovšem vždy by zhruba polovinu váhy měly tvořit kyselejší druhy.Kdo má rád čaj s příchutí alkoholu, přidá před pečením i 2 dl rumu
Ovoce pečlivě omyjeme. Švestky vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kousky. Rybíz otrháme ze stonků. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Větší druhy ovoce samozřejmě vždy nakrájíme na kousky. Připravíme si veškeré koření
Všechno ovoce promícháme a vložíme do pekáčku společně s celým kořením. Ovoce v pekáčku zasypeme cukrem. Cukr dáváme podle chuti a druhů ovoce. V tomto případě stačilo půl kila cukru
Pekáček s ovocem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu, občas promícháme. Většinou stačí péct 45 - 50 minut. Po upečení vyndáme celou skořici
Ještě horkou směs na pečený čaj plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut obrátím dnem vzhůru
Z jednotlivých skleniček připravujeme čaj tak, že směs dáme do větší sklenice nebo hrníčku (stačí 3 - 4 polévkové lžíce), zalijeme horkou vodou, promícháme a máme hotovo
Podzimní pečený čaj je skvělou volbou pro zahřátí. Navíc si můžeme být jisti, že je bez přidaných barviv a éček.